Magnezyum Dosyası

Magnezyum vücudumuzda 300'den fazla biyolojik reaksiyonda rol alan bir mineraldir. Yapılan çalışmalarla bambaşka fonksiyonlarını öğrenmeye devam ediyoruz. Bu kadar önemli bir mineralin eksikliği oldukça yaygın. Eksikliğin en önemli nedeni ise beslenme yanlışlarından kaynaklanıyor. Magnezyum en çok badem, fıstık, kabak çekirdeği, pikan cevizi, susam,  avocado, patates, fasulye, börülce, siyah pirinç, pırasa, patlıcan, lahana, kereviz sapı, turp, mercimek, nohut, elma, muz, şeftali, hardal ve uskumruda bulunuyor. Oysa günlük hayatımızda günümüzde paketli gıdalar ve karbonhidrat kaynaklı beslendiğimiz zaman magnezyum eksikliğine davetiye çıkarıyoruz. Magnezyumca zengin besinlerden yesek bile bitkinin yetiştiği toprak magnezyumca fakirse bizde de eksiklik ortaya çıkabiliyor.
Alkol, asitli içecekler, kahve ve çayda magnezyum eksikliğine neden oluyor. Kronik barsak hastalıkları magnezyumun emilimini olumsuz yönde etkilediği gibi şeker hastalığında da artmış kullanıma bağlı eksiklik görülebiliyor. Sıklıkla kullanılan ilaçlardan olan diüretikler böbreklerden magnezyum atılımını artırıyor.
Magnezyum hücre içinin mineralidir. Sadece Yüzde 1-2 si serumda bulunur. Vücudumuz kan seviyelerini belli bir aralıkta tutmak için eksiklik halinde hücre içinden magnezyumu kana verir. Bunun anlamı kan tahlilinde eksiklik olmasa bile vücudumuzda eksiklik olabileceğidir. daha doğru sonuçlar için hücre içi(eritrosit) magnezyumu ölçülebilir. Ancak iyi bir muayene ile eksiklik olup olmadığı hastanın anlattıklarından yola çıkılarak bulunabilir.
Magnezyumun farklı formları var ve vücudumuzun her birine gereksinimi var. Hastanın şikayetlerine göre istediğimiz magnezyum türünü kullanma şansına sahibiz. Bu türlerin her birinin bağırsaktan emilim yüzdeleri farklı olabiliyor ve ona göre doz ayarlaması yapmak gerekiyor.
Belli başlı  formları ele alırsak;

Magnezyum Malat: Enerji sorunları ile ilişkili olan formdur .Depresyon, fibromyalji, kronik yorgunluk ve kas ağrısını azaltır.

Magnezyum Taurat: Biyoyararlanımı yüksektir. Kardiyovasküler sistem hastalıkları, diabet ve metabolik sendromda kullanılır.

Magnezyum Glisinat: Emilimi yüksek bir formdur. Sinirsel ağrıları sakinleştirir. Uyku kalitesi, premenstruel sendrom, memenin fibrokistleri, aşerme, kramp ve kaygı bozukluklarında tercih edilir.

Magnezyum Treonat: Kan-beyin bariyerini geçen formdur. Stresi azaltmak, öğrenme ve hafıza kapasitesini artırmak, uyku kalitesi için, kaygı bozukluğu, depresyon, kronik yorgunlukta, Alhzeimer hastalarında tercih edilir.

Magnezyum Sitrat: Bağırsak hareketleri sorunları ve kabızlıkta kullanılır.

Daha az etkin formlar ise oksit, hidroksit, sülfat, aspartat ve karbonat tuzlarıdır. Özellikle oksit formunun ishal yapma olasılığı yüksektir.
Bu yüzden kabızlık tedavisinde kullanılır.

Yorumlar (0)

Yorum Yazın

Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!